Foambagge

FOAM BAGGE

Sugen på att testa något annat än Booby nymf till sjunklinefisket? Bra för då har jag ett tips som också är användbart under en stor del, ja faktiskt hela säsongen. En flytande skalbagge med glittrig rygg. Lite olika storlekar och färger och du har ett mönster som lurat mycket regnbåge och öring för mig. Abborrar har också mycket svårt för denna gobit. Skalbaggar är en stor grupp insekter (cirka 300 000 arter) och de har många arter som utvecklats till ett aktivt liv under vatten (Sverige cirka 450 arter) där många är fruktade rovdjur som inte backar för stort eller smått, till och med småfisk och grodyngel får se upp! Bristen på gälar gör att de med jämna mellanrum måste ta sig upp till ytan för att fylla på luftförrådet. Många arter är duktiga simmare men det gör ändå detta till ett utsatt ögonblick som syns väl och bevakas av större fiskar som inte tvekar att slå till. Överlevande småfiskars hämnd är ljuv och välsmakande

FISKETIPS

Vintertid fiskas den djupt med korta hemtagningar avbrutna av en lång paus som gott och väl kan vara flera minuter. Höst och vår kan den fiskas mer aktivt och det kan räcka med 1/2 – 1 minuts paus mellan dragningarna. Sommarperioden kan ett par sekunder räcka gott. Tydliga stopp verkar bra! . Och sist men inte minst, bind gärna fast mönstret med en ögleknut så ökar rörligheten markant.

UTRUSTNINGSTIPS

Vintertid är oftast fiske med sjunklina med sjunkande polytafs det bästa valet. 1 – 1,5 m tafsspets mellan 0,15 – 0,20 mm håller flugan nära botten. För tjock tafsspets kan tynga ner den och göra den mindre rörlig. Vår och höst räcker det långt med en sjunkande polytafs på en flytlina. En av mina favoriter är Sink-Tip som oftast är välbalanserad och kastar bra. Nu kan tafspetsen gott förlängas till 2-3 meter. Under den varma årstiden räcker oftast en fluorocarbon tafs på en spölängd för att få ner den under ytan. Varje gång du drar så dyker den ner och imiterar elegant en bagge som hämtat luft vid ytan. Har du ingen fluorocarbon eller är sugen på att testa lite djupare så sätt ett litet blyhagel några decimeter framför flugan. Och vakar det så testa gärna som en torris. Och när mörkret sänker sig kan den få hoppa in som simmande nattsländepuppa

BINDTIPS

Jag gillar en foam ifrån Wapsi som kallas Loco Foam. Bra flytförmåga och med en påklistrad film som glänser och skiner vida omkring. Något som baggarnas kroppar och luftförråd också gör när det simmar omkring. . Finns i ett flertal färger så det är bara att pröva sig fram.

Bildtext: LOCO FOAM i Holographic Gold skiner vackert!

De flesta mönster jag gör är i krokstorlek 8 – 16 men det finns verkliga jätteexemplar där ute i verkligheten på upp emot 50 mm så det är givetvis fritt fram att pröva. Men jag är övertygad om att mindre baggar oftast är talrikast och lönar sig bäst att imitera. Bevisa mig gärna fel!  Som exempel så klipper jag till krokstorlek 10 en remsa som är 5-6 mm bred. Gör den gärna 8 – 10 cm lång så blir den lätt att hålla i. En färdig rygg blir i regel inte mer än 15 mm så det blir bortemot ett halvdussin baggar på en remsa. Klipp en liten spets på den och gör en bindtrådsbädd på kroken. Fäst in några mm av spetsen längst bak med filmen neråt. Gå fram 2/3 på kroken och fäst in ett svart hönshackel. Gå tillbaka och fäst in 3 – 4 påfågelherl. Stryk ut fibrerna och snurra dem ett varv runt tråden. Håll tråd och fibrer tillsammans och linda varsamt fram och förbi hacklet och stanna några mm bakom krokögat. Fäst och klipp av herlen. Gå back i glesa varv och stanna bakom hacklet. Linda sedan ett eller två varv bakåt med hacklet och lås fast det tråden. Fortsätt sedan fram till krokögat och klipp sedan av överskottet på hacklet. Böj ner hackelfibrerna på sidan av kroken och vik över foamryggen. Säkra den med några bindtrådsvarv. Tänk på att tunna och starka trådar kan skära så börja för säkerhets skull varsamt. Jag använder själv tunn och platt tråd så det brukar fungera bra. Ta fram snabblim och fukta bindtråden närmast flugan. 3-4 centimeter limmad tråd räcker gott till att vira 5-6 varv extra runt foamet. Klipp av tråden och lägg flugan till torkning. När limmet satt sig så klipp av foamet några millimeter framför krokögat. Forma till ett huvud med saxen och baggen är klar! Tillsätt vatten!

Bildtext: Liten go bagge med guldrygg
Foam bagge

MÖNSTERBESKRIVNING

Öringkrok torr i storlek 8 – 16

Tråd som matchar kroppsfärg. Till exempel svart till påfågel

Loco Foam Wapsi som distributeras av Fly-Dressing. Kolla med lokal handlare

Kropp: Påfågelherl

Hackel: Svart höna eller liknande

Alternativ är dubbing som kropp. Till exempel Ice Dubb Peacock. Svart CdC är också fina ben på baggen.

Bind Väl och Fiska Mycket!

Mikael Hagman