Fisketips

Här kommer lite fisketips skrivet av Urban Aheinen som även driver Simmsurban.se
Urban ger dig lite vägledning i valet av fiskeutrustning och en insyn i vad flugfiske kan kosta, vad man behöver ha som en grund för att kunna påbörja sitt flugfiske och dom bästa flugorna för ett lyckat fiske i Lilla Lövsjön.

Flugor som funkar bra i Lilla Lövsjön
Sjösandsländan förekommer rikligt på våren och försommaren i området så en rejäl uppsättning med sländimitiationer är ett måste i asken.Sjösandslända

I mitten av säsongen ökar förekomsten av nattsländor och kan europa 12:an eller liknande var ett hett tips. Nattsländepuppor fiskar också mycket bra stora delar av säsongen.Kläckande puppor

I augusti ses ibland små svarta eller röda myror på ytan och är en av regnbåges favoriter i Lilla Lövjsjön och ett måste i flugasken.
Myror

Fjädermyggorna blir allt mer betydelsefulla framåt sensommaren och hösten och träffar man rätt kan det bjuda in till rena vakfesten och vara en av säsongen höjdpunkter.
Kläckande fjädermygg är den torrfluga som är mest gångbar hela säsongen hela säsongen. Ett tips är att gå ner i storlek ju längre in på säsongen man kommer.Fjädermygg

Några andra flugmöster värda att nämna är Montana, Flicksländenymf, Muddlers, som alla är klassiska regnbågsflugor. Sist men inte minst så se till att ha olika modeller haröra i asken, både med och utan guldskalle i olika storlekar och färger. Detta är min personliga icke torrfluga favorit.
.MontanaFlicksländenymf
MuddlerHaröra

Jag måste även nämna Zonker Beadbead, Superkaninen Beadhead och EL-GE Signature Series Niclas Ericson som är tre lite större flugor som kan trigga regnbågen rejält en dag då det är lite kallare och torrflugefisket inte är så hett.
Zonker Beadhead

Skitfiske på er !!

——————————————————————————————————————–
Backing
Vad är backing och måste jag ha det?

Backing (en variant av fiskelina) är en lina som används som grund på rullen vilket innebär att om fisken skulle dra ut hela fluglinan så har man denna som back up.Jag rekommenderar att man använder GelSpun (spunnen backing) vilket även frigör mer utrymme på rullen. Till det vanliga fisket räcker 50 meter backing ‘ 20 lbs.
50 meter Climax micro backing kostar cirka 50 kr.


Linor
Hur väljer jag rätt fluglina?

Detta är något som det alltid kommer diskuteras friskt om. Det finns en uppsjö av linor, märken, taperingar, klumpar, running lines och olika typer av coating, m m. Motsatsen till vad jag skrev om flugrullar om du har en begränsad budget så ska du helt klart lägga krutet på en bra fluglina. Du får en bra fluglina för 500 kr. Själv är jag väldigt förtjust i Scientific Anglers och Guidelines linor. Klassen på lina bör helst vara anpassad till samma spöklass.
Oavsett vilken fluglina du väljer så rekommenderar jag att man går in till sin lokala handlare för en närmare utprovning. Många handlare har demo-spön och erbjuder möjligheten att provkasta olika fluglinor för att man ska få en känsla av vad som passar just till mitt fiske.

Rullar
Vad ska jag välja för flugrulle?

När du ska köpa en flugrulle finns det en enkel fråga man bör ställa sig.
– Vad ska jag fiska?

För det vardagliga fisket efter regnbåge, öring, röding, harr, abborre är rullen inte den viktigaste delen i fisket. Det är först i fisket efter större havsöring, lax, gädda, m fl, som det ställs större krav på rullen och dess bromseffekter. Då är det viktigt att du har en rulle som klarar av fajten med fisken.
Det finns rullar i prisklassen från ett par hundra kronor och uppåt.
Om du har en begränsad budget så lägg pengarna på en bra fluglina och spö och prioritera rullen sist. Okuma har några enklare men väl fungerande rullar för cirka 500 kr.
I mellan klassen hittar du rullar som Loop, Vision, Guideline, Orvis medan storsäljare som Lamson, Danielsson, Sage tillhör västingarna men kostar då från 2500 kr och uppåt beroende på modell.

Sage 4500 serie

Flugspö

När du ska köpa ditt första eller nytt flugspö finns det några enkla frågor man bör ställa till sig själv.
– Vad ska jag fiska?
– Vad får det kosta?

Flugspön är uppdelade i olika klasser från 0 till 15 där 0 är det lättaste och 15 är det tyngsta och finns i alla prisklasser. Nedan finns en liten enkel guide:

Klass 0-1-2-3
Lätta och mycket fina spön som används i små bäckar och vattendrag, smygfiske efter liten fisk.

Klass 4
Lätt och fint spö som passar utmärkt till små bäckar och vattendrag, smygfiske efter lite större fisk.Tål också lite mer vind är klass 0-3 men fortfarande ett väldigt fint spö.

Klass 5
Medellätt spö som passar utmärkt i lite större vattendrag, sjöar, Put ´n Take vatten, fjällfisket.

Klass 6
Samma användningsområde som klass 5 men lite kraftigare och stabilare samt mer vindtålig. Används också av många kustfiskare på västkusten i jakten på havsöring.

Klass 7
Kustfiskarens givna alternativ. Vindtålig och med rätt teknik kan man även kasta större flugor.

Klass 8
Kustfiskares val vid fiske efter större havsöring, sej, lättare laxfiske. Används även vid gäddfiske.

Klass 9
Samma användningsområde som klass 8 men kraftigare och för fiskaren som är ute efter de större baddarna i havet och insjöar.

Klass 10-15
Används i första hand i fiske efter lax och större fisk i stora vattendrag.

Vad kostar ett flugspö?
Det finns flugspön från 500 kr och uppåt men oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren fiskare så bör man titta på prisklassen 1500-4000 kr beroende på vilken budget man har. Det finns väldigt fina och lättkastade spön i prisklassen 1500-2500 kr och det är helt upp till fiskaren vilket märke man väljer men vanligast är Loop, Guiedeline, Zpey, Vision.

Om du går upp i prisklass 2500-4000 kr får du självklart ett finare och lite bättre spö med mer känsla och kvalite men det krävs också lite mer av kastaren. Tellis Flugfiske har lanserat en egen kollektion som är riktigt bra och väldigt prisvärd.

Om du väljer ett spö för mer än 4000 kr så krävs det mer av kastaren för att märka skillnad mot ett spö i medelklassen. Här är Orvis, Scott, G.Loomis och Sage storsäljare.

Oavsett vad du väljer så rekommenderar jag att man går in till sin lokala handlare för en närmare utprovning. Många har demo-spön och erbjuder möjligheten av provkasta grejerna för att man ska få en känsla av vad som passar just till mitt fiske.TSD Impact 9´#6
TSD Impact 9´#6

Tafsar

Vad är en tafs?

En tafs är en lina (nylon eller fluorocarbon) som man fäster i fluglinan för att sedan kunna binda fast flugan. Om man är nybörjare så rekommenderar jag att man köper färdiga taperade tafsar och sedan skarvar man med ytterligare en bit lina så tafsspetsen blir lite tunnare än den taperade tafsen.
På så vis sparar man den taperade tafsen om man gör många flugbyten under fisketuren.

Climax Taperade Nylontafs

Ex:
Om den taperade tafsen är 3X – 0,20mm så bör den skarvade tafsen vara 4X – 0,18 mm.
Du bör inte skarva nylon och fluorocarbon linor.

Tafsens totala längd bör normalt vara 1,5 till 2 spö längder för det traditionella fisket men det finns undantag om du fiskar med större och tyngre flugor eller om det är kraftig vind så bör inte tafs längden överstiga 1 spölängd. Fiskar du efter skygg fisk i klart vatten bör tafsen va 2-3 spö längder men det finns inte några skriva regler så det är självklart fritt fram att prova sitt eget sätt.

Hur väljer jag tafs?
Dom färdiga taperade tafsarna är mellan 6-15 fot och är tjockare närmast fluglinan för att sedan smalna av och vara tunnast i spetsen – Det är där du skarvar den extra tafsen som du sedan knyter fast flugan i. Jag använder en blodknut.

Du kan knyta på en lätt fluga på en tjockare tafs men inte en stor och tung fluga på en tunn tafs, den blir väldigt svår kastad och du får lätt knutar och det kan lätt trassla till sig och det är svårt att få till en fin linbåge.
Taperade tafsen/ Tafsens storlekar kan variera beroende på märke men finns normalt från 0X – 0,28mm till 7X – 0,10 mm.

Ungefärliga storlekar:
0,30mm och grövre tafsar användas mestadels till grövre fiske (lax, gädda med flera)

0X – 0,28mm
Rekommenderas till havsöringsfiske, lättare laxfiske med större flugor likt streamers.

1X – 0,25mm
Rekommenderas till havsöringsfiske med flugor likt streamers.

2X – 0,22mm * 3X – 0,20mm * 4X – 0,17mm
Rekommenderas till öring, harr och regnbågsfiske med torrflugor, våtflugor, nymfer.

5X – 0,15mm
Rekommenderas till liten öring, tafs skygga och mindre fiskar med torrflugor, våtflugor, nymfer.

 6X – 0,12mm * 7X – 0,10mm
Rekommenderas till tafsskygga och mindre fiskar med mycket små flugor.


Personligen anser jag Climax fluorocarbon som en prisvärd lina.

Vadare
Det finns tre olika sorters vadare. PVC, Neopren och Andasvadare.

PVC vadare är slitstarka, billiga och går att använda året runt. Under den kalla perioden bör man dock klä på sig rejält då vadaren är ganska tunn. PVC vadaren har en stövel som är fastsvetsad och har en gummisula. Finns i prisklassen cirka 500 kr och uppåt.

Neopren vadare används av många som nyttjar flytring och fiskar mycket under årets kalla period. Med rätt underställ och kläder kan jag nästan lova att du inte fryser. Neopren har en underbar isolerings förmåga. Du kan själv välja om vill ha den med stövelfot och filtsula eller med strumpfot och välja vadarkänga själv. Neopren vadaren kan användas sommartid också men det finns stor risk att det blir väl varmt. Finns i prisklassen cirka 800 kr och uppåt.

Andasvadare är den vadare som dom flesta fiskare väljer. Du kan fiska 365 dagar om året i denna med undantag för de fiskare som använder flytring vintertid, då kan de bli väl kallt men annars är detta ett utmärkt val. Många vadare har förstärka områden som ofta tar stryk (knän, baken, fickor, m,m,). Andasvadaren släpper ut fukt som kommer från dig och sommarperioden är den lätt att kavla ner vadaren då extra bältet fortfarande håller byxan på plats. Finns både med stövelfot och strumpfot. Nästan alla köper strumpfot då man har fördelen att välja känga efter aktivitet. Finns i prisklassen cirka 1500 kr och uppåt.

Ett het tips i valet av rätt vadare:
Du får vad du betalar för är en gammal klysha som verkligen stämmer in här.
Bra vadare är dyra men detta en investering man bör lägga krut på. Efter många års erfarenhet anser jag att det bara finns ett märke värt nämnas och det är SIMMS.

Simms startades 1980 av John Simms, välkänd och respekterad fiskeguide och friluftsmänniska i Jackson, WY och med över 30 års utveckling och erfarenhet vet Simms vad en sann flugfiskare behöver. Simms erbjuder livstids garanti och det säger allt om företaget. Världsklass!
Köp Simms – Gråt en gång och du har en vadare som står pall allt.
Priset på senaste Simms G4 Pro och G4Z Guide ligger på cirka 7000 kr respektive 7500 kr

Skor

Vad ska jag använda för vadarsko?

Det finns två olika sorters vadarskor. Filt och gummisula.

Idag använder nästan alla fiskare gummisula och vill du ha bästa möjliga fäste så väljer du en sko med Vibram sula. Nästan alla Simms modeller har denna sula och räcker inte detta finns det studds (skruvar/dobb) som man skruvar fast i sulan när det är riktigt halt ute efter klippor eller vintertid.
Söker du en stabil och komfortabel sko som har en enorm stryktålighet ska du välja Simms Riverhead. Cirka pris 2000 kr.

Söker du en vandringssko med samma egenskaper rekommenderar jag Simms Guide. En förstärkt sko med fantastisk egenskaper för den som vandrar långa sträckor i ojämn terräng. Cirka pris 2500 kr. För dig med begränsad budget finns det helt okey vadarskor från 700 kr och uppåt beroende på modell.

Simms Wet Wading socka är utmärkt komplement och om det är riktigt kallt finns Simms Extreme Socks. Båda strumporna transporterar ut fukten och håller dig torr och varm.
Strumporna kostar cirka 250 kr paret – Var rädd om dina fötter!!
.

Jackor

Vad ska jag välja för jacka?

Det viktigaste för en aktiv fiskare är att man håller sig varm och torr under fisketuren. Att jackan är bekväm är också en viktigt aspekt och det är först när temperaturen sjunker, regnet står som spö i backen som du verkligen inser behovet av en bra jacka. Valet av jacka och märke beror helt på fiskarens behov och budget men en Gore-Tex jacka av något slag är ett måste.

Du får en okey jacka från cirka 2000 kr men söker du kvalite och komfort får du lägga lite mer pengar. Simms G4 Pro är marknadens värsting med fantastisk andningsförmåga, slitstyrka, vattentålighet, förstärkta partier och skapad för flugfiskaren som ställer höga krav. Kvalite rakt ut i fingerspetsarna men smakar det så kostar det, jackan går loss på cirka 5400 kr.

För dig som söker ett billigare alternativ finns Simms Freestone jacka, en skaljacka som är väl värd pengar, cirka 2000 kr.

Glasögon

Måste jag ha glasögon?

Nej du måste inte ha glasögon med det är något jag rekommenderar alla att använda. Synen är bland det viktigaste vi har så det är verkligen något att vara rädd om samt med polariserade glasögon underlättar det för dig att se fisken i vattnet, bottenkonturer under alla förhållanden.

Jag kan verkligen rekommendera Sameo Twenty4seven.
Ett kit med supersköna bågar, fyra olika linser som täcker alla tider på dygnet och väderförhållanden samt en skön förvaringsbox. Går att beställa genom flugor.se och kostar 695 kr.

Håv

Vad ska jag välja för håv?

Oavsett om du fiskar i havet, bäckar, älvar eller Put ´n Take vatten så ska man värna om fisken och en ”catch and release håv” med knutlöst garn gör minst skada på fiskens slemskikt vilket gör det lämpligt att återsätta den. Du hittar en rad håvar kring 200 kr och uppåt som fyller denna funktion.


Askar

Vad ska jag välja för flugask?

Precis som med flugor finns det en uppsjö av olika flugaskar och modeller. Det viktigaste är att din ask är vattentät, annars förstör man lätt flugorna. Det går inte att sticka under stolen att C&F Design tillverkar det bästa askarna på marknaden men de är också en av de dyrare (500-800 kr styck).

Det går att hitta bra och vattentäta askar för cirka 100-150 kr och uppåt.
A.Jensen är ett bra alternativ och kostar cirka 150 kr beroende på storlek